top of page
  • Writer's pictureRenesansa

RTL: Rusi obnavljaju biser domaće arhitekture, a izdvojili su veliki iznos za to - Evo kako izgleda!


Vila Aurora izgrađena je početkom 20. stoljeća. Više je puta mijenjala vlasnike, a u Domovinskom ratu granatirana je i opljačkana


U Trstenome pokraj Dubrovnika, uza samo more, stoji biser hrvatske arhitekture. Vila Aurora, izgrađena početkom 20. stoljeća, više je puta mijenjala vlasnike, a u Domovinskom je ratu granatirana i opljačkana. Od tada stoji devastirana, a nedavno ju je od države na 30 godina zakupio ruski magnat Mihail Šelkov koji je svojim investicijama već neko vrijeme prisutan na hrvatskom jugu.

"Svaki korak mora odobriti Konzervatorski odjel. Cijeli projekt, po fazama, odobravaju upravo oni sa svojim smjernicama. Sve bi trebalo ostati onako kako je, tako da rušenje ne dolazi u obzir", otkrila je za RTL Doroteja Ivanjko, direktorica tvrtke Renesansa.


Zatim je pojasnila kako je Vila Aurora vrijedno djelo hrvatske arhitekture. 

"Ovo je djelo arhitekta Ćirila Ivekovića, a sam projekt naručio je 1908. godine Niko Nardelli. Vila, kao i sve što je okružuje, može se smatrati jednim od najvećih djela ne samo arhitekta već cjelokupne hrvatske arhitekture. Nacrti postoje u državnom arhivu i sve će se raditi prema njima", dodaje Ivanjko.


Zanimljiva i Johnu Malkovichu


Svojedobno se i poznati američki glumac John Malkovich interesirao za ovu vilu, nudio je za nju 2,5 milijuna američkih dolara. Htio ju je koristiti kao mjesto za svoj odmor, a otkrili smo i za što će je koristiti gospar Šelkov.

"Sve će se raditi sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji, ovo je predviđeno za turističku i ugostiteljsku namjenu, tako će i biti iskorištena", kazala je Ivanjko.

Mještanima koji se podno vile uobičavaju kupati neće zabraniti pristup plaži. Upravo je taj dio uz more za snimanje koristila ekipa serije Igra prijestolja. 


Od čega se sastoji?


Pitali smo i što sve vila ima? "Prvo, ono što upada u oči je sama vila, naravno. Paviljon koji se nalazi ispod nje i velika park šuma koja ju okružuje. Tu je i morski bazen za bućkanje", pobrojila nam je Ivanjko. Radovi su, kaže već počeli. 


"Poduzeli smo prvi korak koji uključuje košnju trave radi izrade geodetske snimke. Nakon toga kreće izrada kompletne projektne dokumentacije i tek nakon toga kreću radovi. Zadnji rok je za tri godine", kaže Ivanjko. Točan iznos novca potreban za renovaciju ove ljepotice Ivanjko nije željela otkriti, kratko je kazala kako je riječ o velikom iznosu.  #vilaaurora #renesansa #RTL.hr

bottom of page